یکی از موضوعاتی که در مدیریت سرمایه و ریسک اهمیت پیدا میکند انواع سرمایهگذاری و انواع سرمایهگذاران براساس میزان پذیرش ریسک است.
سرمایهگذاران به سه دسته تقسیم میشوند:
سرمایهگذاران ریسک خنثی افرادی هستند که به میزان ریسک سرمایهگذاری توجهی نمیکنند و تنها به دنبال حداکثر کردن بازدهی خود هستند و میزان مطلوبیت آنها توسط بازدهی سرمایهگذاری تعیین میشود.
برخی از سرمایهگذاریها و داراییها نوسانات بیشتری نسبت به سایر داراییها دارند. در نتیجه سرمایهگذاری در آنها ریسک بیشتری دارد.
گروهی از سرمایه گذاران نسبت به سایرین ریسکپذیرتر هستند؛ در نتیجه میتوانند نسبت به دیگران بهتر با این نوسانات کنار بیایند و آن را تحمل کنند.
سرمایه گذاران ریسک گریز بیشتر به سرمایهگذاری در مواردی که بازدهی مطمئن داشته باشند علاقهمند هستند و از سرمایهگذاری در پروژههای پر ریسک دوری میکنند. بیشتر این افراد به سپرده گذاری در بانک روی میآورند و معتقدند که سپردهگذاری در بانک نوعی سرمایهگذاری ایمن است.
ذهنیت ثروتساز چیست؟
اگر در داستان زندگی افراد دارای هوش مالی و ثروتمند بیشتر جستجو کنید، الگویی را مشاهده خواهید کرد:
به ندرت یک فرد ثروتمند و باهوش اقتصادی قادر خواهد بود موفقیت خود را به یک لحظه معجزه آسا برساند. در عوض، آنها ذهنیت خود را بزرگترین دلیل برای شکوفایی خود ذکر میکنند.
طرز فکر ثروتساز مجموعهای از باورها، عادتها و رفتارهایی است که افراد ثروتمند را از بقیه جدا میکند. یک ذهنیت ثروت ساز شما را راهنمایی میکند تا از پولی که دارید بیشترین بهره را ببرید. اما آسان نیست، طرز ذهنیت ثروتساز به معنای صرف هزینه کمتر، سرمایهگذاری عاقلانه و جستجوی راههایی برای بهبود وضعیت مالی با حداقل خطر است.
اهداف تعیین کنید، صبور باشید، استقامت داشته باشید
تعداد بسیار کمی از افراد ثروتمند یک شبه ثروتمند شدند. ایجاد ثروت روندی آهسته است.
امروز برای آینده سرمایهگذاری کنید
سود مرکب زمانی اتفاق میافتد که سود بهره را بدست آورید. هر ساله پول شما سرمایهگذاری میشود، درصدی از سود کل مبلغ حساب را بدست میآورید که شامل مبلغی است که سال گذشته ایجاد کردهاید.
فرصتهای سرمایهگذاری
1- بازار پول و سپردههای سرمایهگذاری
2- بازار بورس
3- بازار املاک و مستغلات
4- بازار طلا و سکه
5- بازار ارز و رمزارز
6- سرمایهگذاری خطرپذیر (کسبوکارهای نوپا یا استارتاپها)
انواع روشهای سرمایهگذاری در راستای کسب “بازدهی” انجام میشود، ریسک نیز بخش جدایی ناپذیر بازدهی است.
بدین معنا که کسب بازدهی های بالاتر به واسطه پذیرش ریسکهای بیشتر اتفاق میافتد و این موضوع مهمترین فاکتور تفاوت بین فرصتهای سرمایهگذاری است.
فاکتورهای مهم دیگری نیز همچون افق سرمایهگذاری، حجم سرمایهگذاری، میزان نقدشوندگی (به معنی سهولت در تبدیل به نقد شدن) و… از سایر عوامل موثر در سرمایهگذاری هستند.
در اقتصادهای همچون اقتصاد ایران که از یکسو با نوسانات زیادی در متغیرهای کلان اقتصادی همچون نرخ بهره و نرخ تورم رو به رو هستیم و از سویی دیگر رشد شاخص قیمتها، رقم بالایی است، موضوع سرمایهگذاری اهمیت دوچندان مییابد.
با توجه به تورم موجود در اقتصاد ایران و کاهش ارزش پول ملی، پیدا کردن راه کاری مناسب برای حفظ ارزش پول در مقابل تورم بسیار مهم است. برای تصمیمگیری درباره سرمایه گذاری بایستی فاکتورهای زیر را مد نظر قرار داد: